Кои са основните видове климатици на пазара?

Кои са основните видове климатици на пазара?

Съществува изключително голямо разнообразие от климатици, което често създава дилема преди покупка. Изборът на подходящ тип следва да бъде съобразен с редица субективни и обективни фактори. За да улесним този процес, днес ще разгледаме основните категории климатични системи, предлагани на пазара. Всички те притежават различни особености и характеристики, като това води до тяхната различна приложимост.

Конвенционални климатици

Те са достъпно решение, познато на всички. Системата му е опростена – когато климатикът достигне зададената температура, той се изключва. Това води до известна неефективност, породена от постоянното включване и изключване. Консумираната електроенергия при тези системи обикновено е доста повече от инверторните климатици, например.

Инверторни климатици

Все по-често предпочитано решение, въпреки сравнително по-високите цени. Разликата в работата спрямо конвенционалните климатици и инверторните оправдава разликата в цената, тъй като инверторните сплит системи регулират отдаваната мощност автоматично, поддържайки желаната температура. Това води до значително понижена консумация и по-малко шум при работа.

Хиперинверторни климатици

Върховият клас при инверторните сплит системи. Моделите, спадащи към този клас, са най-тихите и икономични сред всички останали. Поради специфичните си характеристики, тези системи се използват най-често за професионални нужди. Цените, разбира се, не са ниски, но хиперинверторните климатици притежават перфектно съотношение между цена, качество и последващи разходи.

Мултисплит системи

Отлично решение при специфични изисквания за монтаж или ограничения, наложени от особености на сградата. При нужда от няколко вътрешни тела и недостатъчно място за външно тяло, това е правилният избор. Минусът на системата е, че всички вътрешни тела ще бъдат извън строя при проблем с външното тяло. От друга страна, мултисплит системите са изключително енергийно-ефективни.

Таванни климатици

Подобно решение винаги води до повишена функционалност. Разпределението на въздуха при тези системи е винаги оптимално и струята им никога не е насочена директно срещу хората и обектите в помещението. Използват се както за охлаждане на различни по квадратура обекти, така и за тяхното отопление.

Подови климатици

Подовите климатици се монтират на специфични места, като пространството под прозорец, например. Това води до предотвратяването на конденз, тъй като климатиците затоплят въздуха пред прозорците. Монтирани близо до пода, тези системи са тихи и същевременно ефективни. Функционалността им се изразява както в комфорта, който осигуряват, така и в спестеното място за монтаж високо на стената. Подовите климатици предлагат хитро решение за отопление, затопляйки въздуха възможно най-ниско, като впоследствие цялото помещение се стопля равномерно благодарение на конвекцията.

Колонни климатици

Този вид системи се използват основно при необходимост от климатизиране на обемни помещения като офиси, зали и заведения. За да има смисъл от монтиране на такава система в частен дом, помещението, което ще бъде климатизирано, следва да бъде със значителна площ. Мощността на колонните климатици винаги е висока, като те разпределят въздуха еднакво добре и равномерно във всички посоки. Използват се и като средство за отопление.

Канални климатици

Тези системи са специфични, тъй като се ползват при нужда от изцяло скрит монтаж. Каналните климатици се вписват идеално, без да се нарушава естетиката на интериора. Мощността им е значителна и поради това каналните климатици се ползват основно в големи помещения.

Мобилни климатици

Този тип климатици са особено удобни поради това, че могат да се използват навсякъде. Външно тяло не същестува, а въздухообменът е възможен благодарение на въздуховод, който отвежда топлия въздух навън. Разбира се, мобилните климатици далеч не са сред най-ефективните системи, нито сред най-тихите, но представляват един наистина разумен компромис при необходимост от охлаждане на дадено помещение.

Касетъчни климатици

Тези системи са още едно удачно решение за таванен монтаж. Това ги превръща във функционално средство за охлаждане. Монтажът е възможен както на окачен таван, така и на обикновен. Приложимостта на тези климатици отново е ограничена до големи помещения като зали, офиси и заведения. Касетъчните климатици предлагат отлично разпределение на въздуха и достатъчно мощност при охлаждане или затопляне.