Пелетни камини: видове и полезни съвети

Пелетни камини: видове и полезни съвети

Нарастващото търсене на пелетни камини като средство за отопление не е случайно. Освен уютът, който те осигуряват, съществуват и редица други предимства, каращи все повече клиенти да се спрат на това решение за отопление. Поддръжката им е лесна и евтина, горивото, което използват, е високоефективно и чисто в сравнение с конвенционалните средства за отопление на твърдо гориво, а автоматизираното им управление допринася за комфорта и удобството в дома. Коефициентът на полезно действие на повечето пелетни камини е около 90%.

Основни видове пелетни камини

Нека разгледаме видовете пелетни камини: сравнението между тях е важно при избора на оптимално решение за Вашите конкретни нужди.

Най-често задаваният въпрос от страна на клиентите е провокиран от дилемата в избора между вградена и отделно стояща пелетна камина. Не същестува еднозначен отговор на този въпрос, тъй като подобен избор винаги е свързан със субективни факти и обстоятелства, които следва да бъдат взети под внимание. Разбира се, двата вида пелетни камини предлагат различни възможности.

Модерният дизайн в повечето случаи е отличителна харакеристика на отделно стоящите камини. Цветовото разнообразие дава оптимални възможности за хармонично съчетание с интериорния дизайн на помещението. Отделно стоящите камини не са само черни на цвят; те се предлагат в редица други нюанси. При необходимост, тези камини предлагат и възможност за допълнително облицоване с керамични панели, които издържат на високи температури.

Другият популярен избор са вградените камини. По същество, тези камини са камери, изработени от метал. При тях корпус липсва, тъй като се инсталират в специално обособени ниши, като по този начин се постига визия, близка до тази на традиционна камина. Бункерът за пелети също може да бъде монтиран скрито, зад облицовката. Това се прави по изрично желание на клиента.

Основна разлика между вградените и отделно стоящите камини е размерът на горивната камера. Отделно стоящите камини имат по-малка горивна камера, защото в непосредствена близост до нея са поставени двигателите на системата. Вградените камини притежават по-големи камери, защото те най-често са външни.

Интересна особеност на вградените камини е способността им да използват дърва като гориво.

Пелетната камина трябва да бъде основно средство за отопление

Инвестицията в пелетна камина или котел има смисъл единствено тогава, когато това ще бъде основен източник на отопление. Използването и като алтернативен уред е икономически необосновано решение. Разходите по закупуване и монтаж ще останат неоправдани и в случай, че инсталирате камината единствено като част от интериора, която допринася за домашния уют чрез визията си.

Пелетна камина BELLA 10 kW

Полезен съвет: монтажът на отделен димоотвод е важно допълнение

Монтажът на допълнителна тръба за отвеждане на дима често е наложително допълнение към инсталирането на пелетна камина. Причината е проста: свързване на пелетна камина към вече съществуващ комин вероятно ще доведе до проблеми. Коминът трябва да бъде адаптиран към новият уред, в противен случай разходът на гориво ще бъде значително увеличен.

Съществува и друг риск – при евентуално отчупване на елементи от вече съществуващ стар комин, същите могат да попаднат в камината и да компрометират нейната ефективност.

Металната тръба, служеща за димоотвод, може да бъде монтирана както в комина, така и извън него – монтажът зависи от конкретната ситуация.

Пелетна камина BELLA 25 kW

Ефективност на пелетните камини и котли спрямо отопляваната площ

Изборът на пелетна камина следва да бъде съобразен с площта на помещението, което трябва да бъде отоплявано. При площи до около 150 квадратни метра, пелетните камини са чудесно решение. При необходимост от отопление на по-сериозна площ, пелетните котли със сигурност ще бъдат по-доброто средство за отопление.

Моделите пелетни камини с воден контур позволяват включване към няколко радиатора едновременно, което увеличава общата отопляема площ.

При нужда от отопление на две отделни помещения, удачно решение би било монтирането на вентилатор в стената, която ги разделя. Той ще спомогне за разпространението на въздуха в двете помещения, съответно за тяхното равномерно отопление. Това решение изцяло замества необходимостта от поставяне на радиатори и тръбни пътища в помещенията.